Klussen, we zijn er thuis allemaal wel eens mee bezig geweest. Dit kan binnenshuis voor wat meubels zoals een nieuwe tafel of een kastje, of het leggen van een nieuw laminaat op de vloer. Buitenshuis klussen we ook graag. Aan een leuk tuinhuisje of bijvoorbeeld om een nieuwe mooie houten schutting te maken. Iedereen heeft standaard dat ene familielid waarvan je meteen weet dat hij of zij gevraagd moet worden om te helpen met klussen. Zeker in deze tijd nu we veel thuis zijn, vinden we het belangrijk dat alles in ons eigen huis er goed en leuk uitziet. We blijven Hollands en doen dit natuurlijk het liefst zo goedkoop mogelijk, wat meestal betekent dat we het klussen gewoon zelf kunnen doen. Hiervoor kunnen sommige personen met twee linkerhanden wel wat handige tips gebruiken. Laten we klein beginnen met tips voor kastjes en meubels en vervolgens kunnen we eens kijken of we kunnen helpen met het klussen aan de muur van de woon- of studeerkamer. 

 

Het Kastje

Voor het maken van kastjes en andere meubels is het erg belangrijk om de juiste materialen te gebruiken. Hiervoor moet je je goed verdiepen in wat je nodig hebt voor wat jij wil gaan maken. Wil je bijvoorbeeld een leuke tafel maken? Zorg dan dat je het juiste houten blad met planken hebt. Als tafelblad, maar ook voor bijvoorbeeld kledingkasten is het gebruik van een spaanplaat aan te raden. Dit type hout werkt perfect voor een groot blad of kasten. Spaanplaten worden gemaakt door het samenpersen van stukjes hout. Hierin zijn twee verschillende soorten te onderscheiden: OSB platen en MDF platen. Bij OSB platen wordt bij het samenpersen gebruik gemaakt van grove stukken hout en bij de MDF platen worden fijne houstukjes gebruikt. De planken bestaan uit verschillende soorten diktes, waardoor je jouw kast helemaal naar eigen wens kan ontwerpen. Het enige wat je nog moet doen met de spaanplaten is juist opmeten, zagen en in elkaar timmeren. Door het materiaal van de spaanplaten is dit allemaal zo gedaan en maak je erg snel jouw nieuwe kastje. 

 

De Muur

Ook met de muren in onze huizen zijn we tegenwoordig steeds meer aan het klussen. Hiervoor is het tevens belangrijk om het juiste materiaal te kiezen. Creëer eerst het frame van de muur om hier vervolgens jouw gekozen materialen platen hierop vast te schroeven. Ook bij het maken van een muur kan een spaanplaatgoed van pas komen. Bevestig eerst de spaanplaat op het frame en plaats hier vervolgens jouw gipsplaten op. Hierdoor zorg je ervoor dat jouw muur nog steviger wordt. Ga altijd voorbereidt klussen zodat je niet voor verassingen komt te staan en van het kastje naar de muur gestuurd wordt!