Cameralenzen 101

0
1239

Lenzen zijn een essentieel verlengstuk van je systeemcamera, maar met zoveel beschikbare opties kan het moeilijk zijn om te weten wat alles betekent en hoe je de juiste kiest.

Cameralenzen uitgelegd

Simpel gezegd, lenzen zijn stukken glas die zijn gevormd en gepolijst om het licht te vergroten, zodat het bruikbare optische instrumenten zijn. Ze zijn er in verschillende vormen en maten met een aantal verschillende functies, die ik hieronder in meer detail zal bekijken. 

Soorten cameralenzen

Of je nu eten of mode fotografeert, je wilt echt de juiste lens voor de klus. Het is belangrijk om de verschillen tussen prime- en zoomlenzen te begrijpen, evenals de verschillende brandpuntsafstanden en waar ze het meest geschikt voor zijn.

Prime lenzen

Prime objectieven zijn objectieven met een vaste brandpuntsafstand. Toplenzen zijn verkrijgbaar in verschillende brandpuntsafstanden en staan erom bekend dat ze beelden van hoge kwaliteit leveren. Ze bieden over het algemeen ook veel bredere diafragma's in vergelijking met zoomlenzen. Qua grootte zijn prime-lenzen meestal kleiner dan zoomlenzen, wat een duidelijk voordeel kan zijn als je licht wilt reizen. Met minder bewegende delen zijn prime objectieven vaak ook goedkoper dan zoomlenzen. 

Zoomlenzen

Zoomlenzen zijn krachtige tools die aan verschillende behoeften voldoen. Of je nu landschappen fotografeert of sport, zoomlenzen bieden een handige oplossing door een verscheidenheid aan brandpuntsafstanden te bieden. Afhankelijk van het bereik kun je één lens gebruiken voor alles, van landschap tot portret.

Flexibiliteit is het grootste voordeel van zoomlenzen. Hun vermogen om in te zoomen vermindert de behoefte aan meerdere lenzen. In plaats daarvan kan één lens verschillende doeleinden dienen. Het kan echter zijn dat u kwaliteit en kosten opoffert voor het gemak. Zoomlenzen vallen over het algemeen binnen de hogere prijsklassen, maar leveren niet de kwaliteit die gepaard gaat met prime objectieven. Ze kunnen ook vrij groot en omvangrijk zijn en bieden niet altijd de grote diafragma's die prime-lenzen hebben.

Om de beste lens voor u te kiezen, is het de moeite waard om de tijd te nemen om na te denken over de bovengenoemde factoren. Waar ga je de lens voor gebruiken? Heeft je werk een zoomlens met beeldstabilisatie nodig of is een priemgetal met een breder diafragma beter geschikt? Denk na over wat je gaat fotograferen, wat je nodig hebt en wat je niet nodig hebt.

Vergeet niet dat lenzen een belangrijk onderdeel zijn, dus het is de moeite waard om de tijd te nemen om na te denken over uw vereisten, beoordelingen te lezen en, indien mogelijk, misschien zelfs de lens te huren voordat u deze koopt.